Continentul african a produs de-a lungul timpului foarte mulți fotbaliști de calitate, la fel ca și sportivi din alte domenii de activitate. Inevitabil, cele mai mari cluburi europene au pus ochii pe acești jucători extrem de talentați și muncitori și le-au oferit contracte de nerefuzat.
Află din acest articol care sunt cei mai buni fotbaliști de origine africană din toate timpurile. Cred că nu mai este o surpriză deja că aceștia joacă sau au evoluat în trecut la echipe de tradiție din cele mai mari ligi europene.
Mohamed Salah
Mo Salah este cel mai bun fotbalist egiptean al tuturor timpurilor. El a evoluat la multe cluburi de top, deși debutul european l-a avut la Basel, în Elveția.
A trecut apoi pentru două sezoane la Chelsea, însă patronul rus Roman Abramovic n-a fost impresionat de el, astfel că a fost împrumutat succesiv la Fiorentina și apoi la AS Roma, cluburi pe meciurile cărora poți paria oricând vrei la Fortuna și mai mult decât atât poți chiar să încasezi și un bonus fără depunere la Fortuna online (eFortuna).
Liverpool l-a transferat în 2017 și de atunci evoluează în tricoul “cormoranilor”, în Anglia cunoscând și perioada sa de glorie și obținând cele mai multe aprecieri.
A câștigat cu Liverpool Premier League în 2020, FA Cup două sezoane mai târziu, Champions League în 2019, dar a mai jucat și două finale ale acestei prestigioase competiții europene, Super Cupa UEFA în 2019, precum și Campionatul Mondial al Cluburilor în același an.
Este finalist al Cupei Africii pe Națiuni cu Egiptul în 2017 și 2021.
Ca și distincții personale, are Gheata de Aur în Premier League în mai multe ocazii și a fost de două ori desemnat Fotbalistul African al Anului.
Deține și un record pentru cel mai rapid hat-trick reușit în Champions League. Doar 6 minute și 12 secunde i-au trebuit egipteanului pentru a marca de 2 ori contra lui Rangers în 12.10.2022.
George Weah
George Weah a fost un fotbalist de marcă și totodată și un excelent politician, fiind al 25-lea președinte al Liberiei.
El a evoluat la mai multe cluburi de pe continentul african, iar în 1988 s-a transferat în Europa, la AS Monaco pentru a cunoaște gloria adevărată.
Au urmat apoi transferuri la PSG, AC Milan, Chelsea (împrumut), Manchester City și apoi a revenit în fotbalul francez la Marseille. Cariera de fotbalist și-a încheiat-o în 2003 la Al Jazira.
Este primul Balon de Aur african din istorie, reușind această performanță în anul 1995, an în care a fost desemnat și Jucătorul Anului de către FIFA.
Liderul african, care după ce a renunțat la fotbal a avut și o carieră frumoasă în politică, a ridicat titlul de campion național cu PSG și AC Milan, terminând și pe poziția de marcator de top în Champions League în sezonul 1994-1995.
Samuel Eto’o
Samuel Eto’o este unul dintre cei mai mari atacanți din toate timpurile. El s-a alăturat clubului de juniori Real Madrid în 1997, dar a obținut curând dreptul de a juca pentru Real Madrid B, echipa secundă a galacticilor.
A fost împrumutat apoi la Leganes, Espanyol și Mallorca, iar în 2000 s-a transferat la marea rivală, Barcelona. A mai jucat la Inter, Chelsea, Everton și Sampdoria.
Perioada sa de glorie însă a fost la Barcelona, unde a înscris 108 goluri în 144 de meciuri jucate.
Eto’o a primit de 4 ori distincția Fotbalistul Anului din partea FIFA, este medaliat cu aur la Jocurile Olimpice, are și două Cupe ale Africii pe Națiuni cu naționala Camerunului, iar pentru selecționata țării sale a înscris 56 de goluri în 118 selecții.
Didier Drogba
Drogba este un jucător ivorian și este primul fotbalist de origine africană care a reușit să treacă de borna de 100 de goluri marcate în Premier League.
Didier a făcut viața grea multor apărători din Premier League mai ales în timpul primului său mandat la Chelsea, club alături de care a câștigat de 4 ori titlul în Anglia și cu care are și un trofeu de Champions League.
Ivorianul a fost desemnat de două ori Fotbalistul African al Anului și mai are și două Ghete de Aur în Premier League. Nici pentru echipa națională n-a jucat mai slab, el marcând de 65 de ori în 105 selecții.
La Chelsea deține un record pentru cele mai multe goluri înscrise de un fotbalist non-englez, cu 164 de reușite. Are și un alt record pentru 3 hat-trick-uri în Premier League, record pe care îl împarte cu Eden Hazard.
Yaya Toure
Toure este un alt ivorian care a făcut carieră în fotbalul mare. În momentul de față se concentrează pe antrenorat, după ce și-a terminat o frumoasă carieră de jucător.
A început la cluburi mici, până în 2005 când a fost achiziționat de Olympiacos din Grecia. A trecut apoi un sezon pe la AS Monaco până când a fost transferat la Barcelona. A stat 3 sezoane la clubul catalan, marcând de 4 ori în 74 de apariții.
Însă gloria adevărată a cunoscut-o la Manchester City, echipă la care a sosit în 2010 și de la care a plecat abia 8 ani mai târziu.
A jucat un rol vital în cele 3 titluri de campioană obținute de City, iar din 2011 până în 2014 a fost desemnat fotbalistul african al anului în Premier League.
Nici la națională nu s-a lăsat mai prejos, contribuind decisiv la câștigarea Cupei Africii pe Națiuni în 2015. Yaya Toure a fost și căpitanul Coastei de Fildeș, fiind un jucător cu adevărat emblematic pentru țara sa.
Sadio Mane
Mane a debutat în fotbalul european la Red Bull Salzburg, însă apoi și-a făcut debutul în Premier League la Southampton. În 2016, superstarul senegalez s-a alăturat clubului Liverpool și aici a cunoscut gloria.
Alături de Liverpool, Mane a câștigat titlul în Premier League și trofeul Champions League, formând un trio de neoprit alături de Mohamed Salah și de Roberto Firmino. După aceea, a reușit să aducă pentru țara sa și titlul de campioană în Cupa Africii pe Națiuni.
În sezonul 2018-2019, el a fost desemnat în cel mai bun prim 11 din Champions League de către UEFA.
Alți fotbaliști africani de talie mondială care merită menționați sunt Achraf Hakimi, Victor Osimhen, Riyad Mahrez sau Pierre-Emerick Aubameyang.
Source link